PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 2 "POD TOPOLĄ" W BARLINKU
Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Menu stołówki

WTOREK 08.04.2025

 

ŚNIADANIE

MLEKO 2%, PŁATKI KUKURYDZIANE(200 ml) Składniki: Mleko 2%, kasza kukurydziana 87%,cukier, ekstrakt ze słodu jęczmiennego, sól. MARCHEWKA (30g), MIX SAŁAT (15g), KALAREPA (30g)

 

OBIAD

ZUPA SZCZAWIOWA Z JAJKIEM NA WYWARZE MIĘSNO –WARZYWNYM (250 g) Składniki: woda, korpusy drobiowe, marchew, szczaw, jajko, pietruszka, por, seler, ziemniaki, liść lubczyku, Vegeta natur, natka pietruszki, sól o zmniejszonej zaw. sodu, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie,śmietana18%(z mleka)

FILET Z KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWO- KOPERKOWYM Z WARZYWAMI NA PARZE (130g) Składniki: filet drobiowy, woda, cebula, śmietana 18%(z mleka) marchew, seler, papryka, pietruszka, groszek, pieprz, mąka pszenna, sól o zmniejszonej zawartości sodu, Vegeta natur, liść laurowy, ziele angielskie, koperek, zioła, oliwa z oliwek.

RYŻ(100g) Składniki: ryż, woda, sól,

WODA Z SOKIEM WIŚNIOWYM HERBAPOL: Składniki: woda, syrop z syropu o smaku wiśniowym z witaminami C i D, pasteryzowany (cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy, woda, 7% zagęszczonego soku malinowego o ekstrakcie ogólnym 65%,regulator kwasowości ,kwas cytrynowy, witamina C, witamina D) - (200 ml)

 

PODWIECZOREK

HERBATA ROOIBOS  Składniki: woda, herbata, cukier .(150 ml)

PIECZYWO ŻYTNIE Z ZIARNAMI Z PASTĄ Z MAKRELI WĘDZONEJ (70gSkładniki: chleb zwykły(mąka pszenna-zawiera gluten, woda, mąka żytnia, drożdże, sól, zakwas (mąka żytnia, woda, kultura staeterowa ),mieszanka ziaren, płatki owsiane, ziarna słonecznika, serek twarożkowy(ser twarogowy, sól, białko mleka)-żywe kultury bakterii, masło 82%(z mleka),makrela100%,majonez:składniki:olej rzepakowy, żółtko jaja, musztarda, cukier, sól, cebula,

SZCZYPIOREK (5g), OGÓREK ZIELONY(60g).

Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.


ŚRODA 09.04.2025

 

ŚNIADANIE

KAKAO (150g):Składniki:mleko2%,kakao,cukier,

PIECZYWO RAZOWE Z MASŁEM I SERKIEM ALMETTE (70g): Składniki: mąka 70%( w tym graham 75%, pszenna (25%)- woda, drożdże, sól, gluten pszenny, płatki ziemniaczane, olej rzepakowy. Może zawierać: mleko, jaja, soję, nasiona sezamu, inne orzechy, serek twarożkowy (ser twarogowy, sól, białko mleka) - żywe kultury bakterii, masło 82% (z mleka). RZODKIEWKA (20g) GRUSZKA(80g)

 

OBIAD

ZUPA KALAFIOROWA NA WYWARZE MIĘSNO –WARZYWNYM(200 g) Składniki: woda, korpusy drobiowe, marchew, kalafior, pietruszka, por, seler, ziemniaki, liść lubczyku, Vegeta natur, natka pietruszki, sól o zmniejszonej zaw. sodu, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, śmietana18% (z mleka)

SOS BOLOGNESE(250g) Składniki: szynka wieprzowa, pomidory z puszki, cebula, przyprawy: sól, pieprz, olej.

MAKARON PENNE (100g) Składniki:  woda, mąka pszenna, sól,

WODA Z SOKIEM WIŚNIOWYM HERBAPOL (150ml) Składniki: woda, syrop z syropu o smaku wiśniowym z witaminami C i D, pasteryzowany (cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy,woda,7% zagęszczonego soku malinowego o ekstrakcie ogólnym 65%, regulator kwasowości, kwas cytrynowy, witamina C, witamina D) - (200 ml)

 

PODWIECZOREK .

HERBATA Z CYTRYNĄ  Składniki: woda, herbata, cytryna, cukier (150 ml)

STÓŁ SZWEDZKICHLEB ORKISZOWO - MIODOWY (70g) (mąka pszenna-zawiera gluten, woda, mąka żytnia, drożdże, sól, zakwas (mąka żytnia, woda, kultura staeterowa), mieszanka ziaren, płatki owsiane, orkisz , miód, MIX SAŁAT (25g), POMIDOR(25g), JAJKO(20g) PESTKI DYNI

 

CZWARTEK 10.04.2025

 

ŚNIADANIE

HERBATA BAWARKA Składniki: woda, herbata, mleko2%, miód (150 ml) CHLEB ŻYTNI 400G Z MASŁEM:

Składniki; mąka żytnia 61%, woda, gluten pszenny, słonecznik, siemię lniane, kasza jaglana, sól prezelowana, mąka żytnia, drożdże , mąka pszenna, mąka ze słodu jęczmiennego, kwasy ( cytrynowy, mlekowy, askorbinowy) serwatka (mleko, guma guar, emulgator (mono i di glicerydy kwasów tłuszczowych ) di fosforany, fosforany wapnia, mąka pszenna razowa prażona, mąka ze słodu jęczmiennego, jęczmień prażony, mąka żytnia razowa, otręby żytnie, masło – z mleka.

PARÓWKI Z SZYNKI(80g). Składniki: mięso wieprzowe z szynki 90%, woda, sól, błonnik roślinny pszenny bezglutenowy, grochowy, skrobia modyfikowana kukurydziana, aromaty przyprawy, ekstrakty przypraw, przeciwutleniacz : askorbinian sodu, substancja konserwująca azotyn sodu.

Produkt może zawierać soję, mleko, jaja gorczyca.

KETCHUP (5g) Składniki:  Koncentrat pomidorowy, cukier, ocet, sól, ziele angielskie, goździki i inne przyprawy natur.

OBIAD ZUPA ROSOŁOWA Z MAKARONEM ZACIERKA (200 g)  Składniki: woda, porcja rosołowa, mąka pszenna, śmietana 30%(białka mleka),por, marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz, mieszanka przypraw, liść laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki

PODUDZIE Z KURCZAKA (90g) Składniki: podudzie z kurczaka, sól, pieprz, papryka słodka, olej rzepakowy, zioła prowansalskie, SAŁATA MASŁOWA (100g) składniki: śmietana ( z mleka), sól, pieprz,

WODA Z SOKIEM MALINOWYM HERBAPOL (200 ml) Składniki: woda, syrop z syropu o smaku malinowym z witaminami C i D, pasteryzowany (cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy,woda,7% zagęszczonego soku malinowego o ekstrakcie ogólnym 65%,regulator kwasowości ,kwas cytrynowy, witamina C, witamina D)

PODWIECZOREK KISIEL OWOCOWY (200g) Składniki: aromat truskawkowy, mąka ziemniaczana, kwas cytrynowy, cukier,

WAFELEK RYŻOWY W POLEWIE MALINOWEJ (24g) Składniki: ryż 68% (brązowy, biały), polewa malinowa 32%, nieutwardzone tłuszcze roślinne (palmowy, shea) w zmiennych proporcjach, cukier, substancje słodzące: maltitole, serwatka w proszku (z mleka), malina liofilizowana 1,25%, emulgator: lecytyny (z soi), sól, aromaty.

BANAN (80g) Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.

 

PIĄTEK 11.04.2025

 

ŚNIADANIE

 

HERBATA BAWARKA Składniki: woda, herbata, mleko2%, miód (150 ml)

CHLEB SŁONECZNIKOWY Z MASŁEM: Składniki: chleb słonecznikowy (mąka pszenna typ 720, woda, mąka żytnia typ 720, - zawiera gluten słonecznik 7 %, drożdże, sól, słód jęczmienny) masło – z mleka

PASTA Z CIECIORKI (70g) Składniki :ugotowana cieciorka, pasta sezamowa- Tahiti, sok z cytryna, oliwa z oliwek, woda, sól.

OGÓREK ZIELONY (20g)

SZCZYPIOREK (15g)

PESTKI SŁONECZNIKA(20g)

 

OBIAD

 

ZUPA KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY (200 g) Składniki: woda, kapusta kiszona, korpusy drobiowe, marchew, pietruszka, por, seler, ziemniaki ,liść lubczyku, Vegeta natur, natka pietruszki, sól o zmniejszonej zaw. sodu, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie,

KLUSKI ŚLĄSKIE POLANE MASŁEM (200g) Składniki : ziemniaki, mąka ziemniaczana, jajko, masło z mleka, WODA Z SOKIEM WIŚNIOWYM HERBAPOL: Składniki: woda, syrop z syropu o smaku wiśniowym z witaminami C i D, pasteryzowany (cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy,woda,7% zagęszczonego soku malinowego o ekstrakcie ogólnym 65%,regulator kwasowości ,kwas cytrynowy, witamina C, witamina D) - (200 ml)

 

PODWIECZOREK

 

KOKTAIL TRUSKAWKOWY NA KEFIRZE

Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie

 

PONIEDZIAŁEK 14.04.2025

 

ŚNIADANIE

 

HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ Składniki: woda ,herbata granulowana, cytryna, miód (150 ml)

PIECZYWO ORKISZOWO-MIODOWE Z MASŁEM I SEREM ŻÓŁTYM (65g) Składniki: (mąka pszenna-zawiera gluten, woda, mąka orkiszowa, drożdże, sól, woda, kultura staeterowa),mieszanka ziaren, miód, ser żółty (z mleka),masło82%-(z mleka). PAPRYKA (30g).

 

OBIAD

 

ZUPA BARSZCZ CZERWONY (200 g)  Składniki: woda, buraki, korpusy drobiowe, ziemniaki, marchew, pietruszka, por, seler, ziemniaki, liść lubczyku, Vegeta natur, natka pietruszki, sól o zmniejszonej zaw. sodu, pieprz, liść laurowy, ziele ang. śmietana18% (z mleka)

PYZY Z MIĘSEM (250g) Składniki: mięso wieprzowe, ziemniaki, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, cebula, przyprawy, zawiera alergeny: gluten.

NAPÓJ OWOCOWY (200 ml): Składniki: truskawka, jabłko, kwiat hibiskusa, kwas cytrynowy, koncentraty owocowe.

 

PODWIECZOREK

 

HERBATA BAWARKA Składniki: woda, herbata, mleko2%, miód (150 ml)

PIECZYWO WIELOZIARNISTE Z MASŁEM I SZYNKĄ DROBIOWĄ( 65g) Składniki: chleb wieloziarnisty(mąka pszenna-zawiera gluten, woda, mąka żytnia, drożdże piekarskie, zakwas, glukoza, cukier, otręby pszenne, olej rzepakowy, serwatka w proszku, regulator kwasowości, chleb zwykły-mąka pszenna, woda, mąka żytnia, drożdże, sól, zakwas (mąka żytnia, woda, kultura starterowa, gluten pszenny, mięso drobiowe, sól, cukier, przyprawy, warzywa suszone, ekstrakty z przypraw, regulator kwasowości- cytrynian, sodu, przeciwutleniacz- izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca-azotyn sodu, aromaty, masło 82%z mleka.

POMIDOR (30g),

MUS OWOCOWY ( 100g), Składniki: jabłko 99%, zagęszczony sok z cytryny, witamina C,

CHRUPKI BANANOWE Składniki: kasza kukurydziana 73%, puree bananowe, nierafinowany cukier trzcinowy, olej słonecznikowy, sól morska, aromat naturalny, emulgator: lecytyna słonecznikowa,

 

 

 

 

Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie

Uwaga! Jadłospis może ulec zmianie lub przestawieniu!!!

 

 

                                                                                                                                                              

                                 

Data dodania: 2017-01-12 21:28:06
Data edycji: 2025-04-08 20:56:48
Ilość wyświetleń: 27715

"Wszystkiego, co naprawdę warto wiedzieć nauczyłem się w przedszkolu"

Robert Fulghum
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej