Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie |
|
Poniedziałek 01.03.2021
|
ŚNIADANIE Herbata owocowa składniki: aronia, jabłko, kwiat hibiskusa, kwas cytrynowy, koncentraty owocowe. Pieczywo mieszane (ciemne z ziarnami, białe pszenne) z masłem (z mleka 82%) *mąka pszenna, żytnia, mleko, jajka, masło, ser żółty z mleka. Marchewka. OBIAD Zupa ryżowa na wywarze mięsno - warzywnym, marchew, pietruszka – korzeń, cebula, por, seler - korzeń, seler – nać, przyprawy, ziele angielskie, liść laurowy, sól o zmniejszonej zaw. sodu, pieprz, natka pietruszki, porcja rosołowa, ryż. Placki ziemniaczane z jogurtem (z mleka) i cukrem, składniki: ziemniaki, mąka pszenna, sól, pieprz, jajka. Woda z sokiem (cukier, syrop glukozowo – fruktozowy, woda, zagęszczony sok aroniowy, regulator kwasowości, kwas cytrynowy 43% zagęszczonego soku malinowego o ekstrakcie ogólnym 63%, sok z czarnej porzeczki, marchwi, wit.C, aromat). PODWIECZOREK Herbata z cytryną, wędlina (mięso drobiowe 83%, woda, sól, przyprawy, białko sojowe). Pieczywo mieszane (ciemne z ziarnami, białe pszenne) z masłem (z mleka 82%). *mąka pszenna, żytnia, mleko, jajka, masło, pomidor, kiwi.
|
Wtorek 02.03.2021
|
ŚNIADANIE Kakao, mleko 2%. Pieczywo mieszane (ciemne z ziarnami, białe pszenne) z masłem (z mleka 82%). *mąka pszenna, żytnia, mleko, jajka, masło, dżem cukier, woda, kwas cytrynowy. Banan. OBIAD Zupa biały barszcz z ziemniakami i śmietaną, majerankiem. składniki: woda, marchew, cebula, porcja rosołowa z kurczaka, por, seler sól o zmniejszonej zaw. sodu, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, zioła, natka pietruszki. Filet z kurczaka w jogurcie, pieczony, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i koperkiem w sosie śmietanowym składniki: filet drobiowy, olej rzepakowy rafinowany, mąka pszenna, bułka tarta (mąka pszenna, sól, drożdże). Woda źródlana. PODWIECZOREK Herbata z cytryną. Pasta jajeczna ze szczypiorkiem posypane prażonym sezamem, składniki: jaja kurze, sól, pieprz, majonez (olej rzepakowy, żółtko jaja, ocet, musztarda, cukier, sól, przyprawy. Pieczywo mieszane (ciemne z ziarnami, białe pszenne) z masłem (z mleka 82%). *mąka pszenna, żytnia, mleko, jajka, masło. |
Środa 03.03.2021
|
ŚNIADANIE Płatki kukurydziane z mlekiem 2% składniki: mąka pełnoziarnista owsiana, pszenna, jęczmienna, mąka kukurydziana, nierafinowany cukier trzcinowy, syrop glukozowy, miód piekarniczy, melasa trzcinowa, olej słonecznikowy, sól morska, naturalne aromaty, ekstrakt z aceroli, rodzynki, płatki migdałowe. OBIAD Zupa rosołowa z makaronem marchew, pietruszka, korzeń, cebula, por, seler - korzeń, mięso z kurczaka, makaron pszenny, jajeczny - mąka pszenna, jaja.Przyprawy, ziele angielskie, liść laurowy, sól o zmniejszonej zaw. sodu, pieprz, natka pietruszki. Fasolka po bretońsku z kiełbasą (mięso drobiowe 83%, woda, sól, przyprawy, białko sojowe) i ziemniakami składniki: fasolka, cebula, sól, przyprawy, mąka pszenna, koncentrat pomidorowy. Woda z sokiem (cukier,syrop glukozowo - fruktozowy, woda, zagęszczony sok aroniowy, regulator kwasowości, kwas cytrynowy 43% zagęszczonego soku malinowego o ekstrakcie ogólnym 63%, sok z czarnej porzeczki, marchwi. Wit.C, aromat). PODWIECZOREK Herbata owocowa składniki: aronia, jabłko, kwiat hibiskusa, kwas cytrynowy, koncentraty owocowe. Stół szwedzki: wędlina (mięso drobiowe 83%, woda, sól, przyprawy, białko sojowe), pomidor, roszponka. Pieczywo mieszane (ciemne z ziarnami, białe pszenne) z masłem (z mleka 82%). *mąka pszenna, żytnia, mleko, jajka, masło.
|
Czwartek 04.03.2021
|
ŚNIADANIE Herbata rooibos, Serek almette (mleko, śmietanka (z mleka), żywe kultury bakterii, pieczywo mieszane (ciemne z ziarnami, białe pszenne) z masłem (z mleka 2%). *mąka pszenna, żytnia, jajka, woda, drożdże,sól, masło (z mleka). Ogórek zielony. OBIADZupa kalafiorowa z ziemniakami, śmietaną 18% (z mleka) i zieloną pietruszką, wywar mięsno - warzywny, woda, ziemniaki, marchew, cebula, por, seler – korzeń, woda, brokuł, porcja rosołowa, rzyprawy:ziele angielskie, liść laurowy, sól o zmniejszonej zaw. sodu, pieprz. Gulasz z indyka z kaszą jęczmienno - gryczaną. Buraczki z oliwą, miodem, cebulką czerwoną. Skład: mieso z udźca z indyka, cebula, marchew, olej rzepakowy, mąka pszenna, kasza. Woda z sokiem (cukier, syrop glukozowo - fruktozowy, woda, zagęszczony sok aroniowy, regulator kwasowości, kwas cytrynowy 43% zagęszczonego soku malinowego o ekstrakcie ogólnym 63%, sok z czarnej porzeczki, marchwi. Wit.C, aromat). PODWIECZOREK Budyń śmietankowy z sokiem skład: mleko2% skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, aromat. Chrupki kukurydziane. Gruszka.
|
Piątek 26.02.2021 |
ŚNIADANIE Herbata z cytryną. Pasta z tuńczyka składniki: tuńczyk, woda, cukier, olej, sól, przyprawy. Pieczywo mieszane (ciemne z ziarnami, białe pszenne) z masłem (z mleka 2%). *mąka pszenna, żytnia, jajka, woda, drożdże,sól, masło (z mleka), słonecznik do posypania, papryka świeża.
OBIAD Zupa buraczana z ziemniakami i śmietaną 18% (z mleka) wywar mięsno warzywny, woda, ziemniaki, marchew, cebula, por, seler - korzeń, woda, buraki, porcja rosołowa, przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól o zmniejszonej zaw. sodu, pieprz. Kopytka polane masłem, składniki: mąka pszenna, jaja kurze, olej rzepakowy rafinowany, ziemniaki. Kompot owocowy.
PODWIECZOREK Jogurt grecki z brzoskwiniami (wyrób własny). Ciasteczko maślane mąka, wiórki kokosowe, pełnoziarniste płatki, olej słonecznikowy. |
|
|
"Wszystkiego, co naprawdę warto wiedzieć nauczyłem się w przedszkolu"
74-320 Barlinek
ul. Podwale 11