WTOREK 08.04.2025
ŚNIADANIE MLEKO 2%, PŁATKI KUKURYDZIANE(200 ml) Składniki: Mleko 2%, kasza kukurydziana 87%,cukier, ekstrakt ze słodu jęczmiennego, sól. MARCHEWKA (30g), MIX SAŁAT (15g), KALAREPA (30g)
OBIAD ZUPA SZCZAWIOWA Z JAJKIEM NA WYWARZE MIĘSNO –WARZYWNYM (250 g) Składniki: woda, korpusy drobiowe, marchew, szczaw, jajko, pietruszka, por, seler, ziemniaki, liść lubczyku, Vegeta natur, natka pietruszki, sól o zmniejszonej zaw. sodu, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie,śmietana18%(z mleka) FILET Z KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWO- KOPERKOWYM Z WARZYWAMI NA PARZE (130g) Składniki: filet drobiowy, woda, cebula, śmietana 18%(z mleka) marchew, seler, papryka, pietruszka, groszek, pieprz, mąka pszenna, sól o zmniejszonej zawartości sodu, Vegeta natur, liść laurowy, ziele angielskie, koperek, zioła, oliwa z oliwek. RYŻ(100g) Składniki: ryż, woda, sól, WODA Z SOKIEM WIŚNIOWYM HERBAPOL: Składniki: woda, syrop z syropu o smaku wiśniowym z witaminami C i D, pasteryzowany (cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy, woda, 7% zagęszczonego soku malinowego o ekstrakcie ogólnym 65%,regulator kwasowości ,kwas cytrynowy, witamina C, witamina D) - (200 ml)
PODWIECZOREK HERBATA ROOIBOS Składniki: woda, herbata, cukier .(150 ml) PIECZYWO ŻYTNIE Z ZIARNAMI Z PASTĄ Z MAKRELI WĘDZONEJ (70g) Składniki: chleb zwykły(mąka pszenna-zawiera gluten, woda, mąka żytnia, drożdże, sól, zakwas (mąka żytnia, woda, kultura staeterowa ),mieszanka ziaren, płatki owsiane, ziarna słonecznika, serek twarożkowy(ser twarogowy, sól, białko mleka)-żywe kultury bakterii, masło 82%(z mleka),makrela100%,majonez:składniki:olej rzepakowy, żółtko jaja, musztarda, cukier, sól, cebula, SZCZYPIOREK (5g), OGÓREK ZIELONY(60g). Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.
ŚNIADANIE KAKAO (150g):Składniki:mleko2%,kakao,cukier, PIECZYWO RAZOWE Z MASŁEM I SERKIEM ALMETTE (70g): Składniki: mąka 70%( w tym graham 75%, pszenna (25%)- woda, drożdże, sól, gluten pszenny, płatki ziemniaczane, olej rzepakowy. Może zawierać: mleko, jaja, soję, nasiona sezamu, inne orzechy, serek twarożkowy (ser twarogowy, sól, białko mleka) - żywe kultury bakterii, masło 82% (z mleka). RZODKIEWKA (20g) GRUSZKA(80g)
OBIAD ZUPA KALAFIOROWA NA WYWARZE MIĘSNO –WARZYWNYM(200 g) Składniki: woda, korpusy drobiowe, marchew, kalafior, pietruszka, por, seler, ziemniaki, liść lubczyku, Vegeta natur, natka pietruszki, sól o zmniejszonej zaw. sodu, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, śmietana18% (z mleka) SOS BOLOGNESE(250g) Składniki: szynka wieprzowa, pomidory z puszki, cebula, przyprawy: sól, pieprz, olej. MAKARON PENNE (100g) Składniki: woda, mąka pszenna, sól, WODA Z SOKIEM WIŚNIOWYM HERBAPOL (150ml) Składniki: woda, syrop z syropu o smaku wiśniowym z witaminami C i D, pasteryzowany (cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy,woda,7% zagęszczonego soku malinowego o ekstrakcie ogólnym 65%, regulator kwasowości, kwas cytrynowy, witamina C, witamina D) - (200 ml)
PODWIECZOREK . HERBATA Z CYTRYNĄ Składniki: woda, herbata, cytryna, cukier (150 ml) STÓŁ SZWEDZKI: CHLEB ORKISZOWO - MIODOWY (70g) (mąka pszenna-zawiera gluten, woda, mąka żytnia, drożdże, sól, zakwas (mąka żytnia, woda, kultura staeterowa), mieszanka ziaren, płatki owsiane, orkisz , miód, MIX SAŁAT (25g), POMIDOR(25g), JAJKO(20g) PESTKI DYNI
CZWARTEK 10.04.2025
ŚNIADANIE HERBATA BAWARKA Składniki: woda, herbata, mleko2%, miód (150 ml) CHLEB ŻYTNI 400G Z MASŁEM: Składniki; mąka żytnia 61%, woda, gluten pszenny, słonecznik, siemię lniane, kasza jaglana, sól prezelowana, mąka żytnia, drożdże , mąka pszenna, mąka ze słodu jęczmiennego, kwasy ( cytrynowy, mlekowy, askorbinowy) serwatka (mleko, guma guar, emulgator (mono i di glicerydy kwasów tłuszczowych ) di fosforany, fosforany wapnia, mąka pszenna razowa prażona, mąka ze słodu jęczmiennego, jęczmień prażony, mąka żytnia razowa, otręby żytnie, masło – z mleka. PARÓWKI Z SZYNKI(80g). Składniki: mięso wieprzowe z szynki 90%, woda, sól, błonnik roślinny pszenny bezglutenowy, grochowy, skrobia modyfikowana kukurydziana, aromaty przyprawy, ekstrakty przypraw, przeciwutleniacz : askorbinian sodu, substancja konserwująca azotyn sodu. Produkt może zawierać soję, mleko, jaja gorczyca. KETCHUP (5g) Składniki: Koncentrat pomidorowy, cukier, ocet, sól, ziele angielskie, goździki i inne przyprawy natur. OBIAD ZUPA ROSOŁOWA Z MAKARONEM ZACIERKA (200 g) Składniki: woda, porcja rosołowa, mąka pszenna, śmietana 30%(białka mleka),por, marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz, mieszanka przypraw, liść laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki PODUDZIE Z KURCZAKA (90g) Składniki: podudzie z kurczaka, sól, pieprz, papryka słodka, olej rzepakowy, zioła prowansalskie, SAŁATA MASŁOWA (100g) składniki: śmietana ( z mleka), sól, pieprz, WODA Z SOKIEM MALINOWYM HERBAPOL (200 ml) Składniki: woda, syrop z syropu o smaku malinowym z witaminami C i D, pasteryzowany (cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy,woda,7% zagęszczonego soku malinowego o ekstrakcie ogólnym 65%,regulator kwasowości ,kwas cytrynowy, witamina C, witamina D) PODWIECZOREK KISIEL OWOCOWY (200g) Składniki: aromat truskawkowy, mąka ziemniaczana, kwas cytrynowy, cukier, WAFELEK RYŻOWY W POLEWIE MALINOWEJ (24g) Składniki: ryż 68% (brązowy, biały), polewa malinowa 32%, nieutwardzone tłuszcze roślinne (palmowy, shea) w zmiennych proporcjach, cukier, substancje słodzące: maltitole, serwatka w proszku (z mleka), malina liofilizowana 1,25%, emulgator: lecytyny (z soi), sól, aromaty. BANAN (80g) Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.
PIĄTEK 11.04.2025
ŚNIADANIE
HERBATA BAWARKA Składniki: woda, herbata, mleko2%, miód (150 ml) CHLEB SŁONECZNIKOWY Z MASŁEM: Składniki: chleb słonecznikowy (mąka pszenna typ 720, woda, mąka żytnia typ 720, - zawiera gluten słonecznik 7 %, drożdże, sól, słód jęczmienny) masło – z mleka PASTA Z CIECIORKI (70g) Składniki :ugotowana cieciorka, pasta sezamowa- Tahiti, sok z cytryna, oliwa z oliwek, woda, sól. OGÓREK ZIELONY (20g) SZCZYPIOREK (15g) PESTKI SŁONECZNIKA(20g)
OBIAD
ZUPA KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY (200 g) Składniki: woda, kapusta kiszona, korpusy drobiowe, marchew, pietruszka, por, seler, ziemniaki ,liść lubczyku, Vegeta natur, natka pietruszki, sól o zmniejszonej zaw. sodu, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, KLUSKI ŚLĄSKIE POLANE MASŁEM (200g) Składniki : ziemniaki, mąka ziemniaczana, jajko, masło z mleka, WODA Z SOKIEM WIŚNIOWYM HERBAPOL: Składniki: woda, syrop z syropu o smaku wiśniowym z witaminami C i D, pasteryzowany (cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy,woda,7% zagęszczonego soku malinowego o ekstrakcie ogólnym 65%,regulator kwasowości ,kwas cytrynowy, witamina C, witamina D) - (200 ml)
PODWIECZOREK
KOKTAIL TRUSKAWKOWY NA KEFIRZE Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie
PONIEDZIAŁEK 14.04.2025
ŚNIADANIE
HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ Składniki: woda ,herbata granulowana, cytryna, miód (150 ml) PIECZYWO ORKISZOWO-MIODOWE Z MASŁEM I SEREM ŻÓŁTYM (65g) Składniki: (mąka pszenna-zawiera gluten, woda, mąka orkiszowa, drożdże, sól, woda, kultura staeterowa),mieszanka ziaren, miód, ser żółty (z mleka),masło82%-(z mleka). PAPRYKA (30g).
OBIAD
ZUPA BARSZCZ CZERWONY (200 g) Składniki: woda, buraki, korpusy drobiowe, ziemniaki, marchew, pietruszka, por, seler, ziemniaki, liść lubczyku, Vegeta natur, natka pietruszki, sól o zmniejszonej zaw. sodu, pieprz, liść laurowy, ziele ang. śmietana18% (z mleka) PYZY Z MIĘSEM (250g) Składniki: mięso wieprzowe, ziemniaki, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, cebula, przyprawy, zawiera alergeny: gluten. NAPÓJ OWOCOWY (200 ml): Składniki: truskawka, jabłko, kwiat hibiskusa, kwas cytrynowy, koncentraty owocowe.
PODWIECZOREK
HERBATA BAWARKA Składniki: woda, herbata, mleko2%, miód (150 ml) PIECZYWO WIELOZIARNISTE Z MASŁEM I SZYNKĄ DROBIOWĄ( 65g) Składniki: chleb wieloziarnisty(mąka pszenna-zawiera gluten, woda, mąka żytnia, drożdże piekarskie, zakwas, glukoza, cukier, otręby pszenne, olej rzepakowy, serwatka w proszku, regulator kwasowości, chleb zwykły-mąka pszenna, woda, mąka żytnia, drożdże, sól, zakwas (mąka żytnia, woda, kultura starterowa, gluten pszenny, mięso drobiowe, sól, cukier, przyprawy, warzywa suszone, ekstrakty z przypraw, regulator kwasowości- cytrynian, sodu, przeciwutleniacz- izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca-azotyn sodu, aromaty, masło 82%z mleka. POMIDOR (30g), MUS OWOCOWY ( 100g), Składniki: jabłko 99%, zagęszczony sok z cytryny, witamina C, CHRUPKI BANANOWE Składniki: kasza kukurydziana 73%, puree bananowe, nierafinowany cukier trzcinowy, olej słonecznikowy, sól morska, aromat naturalny, emulgator: lecytyna słonecznikowa,
Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie Uwaga! Jadłospis może ulec zmianie lub przestawieniu!!!
|
"Wszystkiego, co naprawdę warto wiedzieć nauczyłem się w przedszkolu"
74-320 Barlinek
ul. Podwale 11