Państwowy Powiatowy Inspektor sanitarny w Myśliborzu informuje, że Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) rozpoczął kampanię informacyjną
„Wybieraj Bezpieczną Żywność” #EUChooseSafeFood.
Celem kampanii jest uświadomienie konsumentom jak istotną rolę odgrywa nauka (ze szczególnym uwzględnieniem misji EFSA) w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności w UE oraz zachęcenia obywateli do dokonywania świadomych wyborów żywieniowych.
Kampania skierowana jest głównie (lecz nie jedynie) do obywateli UE w wieku 25 — 45 lat ze szczególnym uwzględnieniem kobiet i młodych rodziców.
Konsumenci w Unii Europejskiej należą do najlepiej chronionych
i poinformowanych o zagrożeniach w łańcuchu żywnościowym obywateli na świecie. Unijny system bezpieczeństwa żywności wytycza odpowiednie zasady
i wymagania dla przedsiębiorców, organów kontrolnych, jak również daje konsumentom prawo do dostępu do wiedzy dotyczącej bezpieczeństwa produkcji, przetwarzania, pakowania, etykietowania i sprzedaży żywności.
W ramach tego systemu niezależni eksperci EFSA przeprowadzają ocenę ryzyka na podstawie przeglądu danych naukowych i badań. EFSA współpracuje
z krajowymi organami bezpieczeństwa żywności w całej Europie, z krajowymi partnerami, a także międzynarodowymi organizacjami, aby wymagania dot. bezpieczeństwa żywności opierały się na rzetelnych dowodach naukowych. Kluczowym przesłaniem kampanii jest zachęcenie obywateli do dokonywania świadomych i pewnych wyborów żywieniowych.
W związku z powyższym zapraszamy do zapoznania się z materiałami edukacyjnymi kampanii:
Akrylamid w Żywności
Bezpieczeństwo mięsa w Europie
Prawidłowe rozmrażanie żywności
Zanieczyszczanie w łańcuchu żywieniowym
"Wszystkiego, co naprawdę warto wiedzieć nauczyłem się w przedszkolu"
74-320 Barlinek
ul. Podwale 11